Hälsovårdare

JOSEFIN

Krisen ledde till drömyrket

Att få finnas till för andra, hjälpa de som har det svårt och komma nära människor är det absolut bästa med att vara hälsovårdare enligt Josefin Portin. Mångsidigheten och möjligheten att själv få utvecklas både professionellt och personligt ser hon mest som en bonus. I jobbet som hälsovårdare får hon utlopp för sin stora empati och medkänsla samtidigt som hon återgäldar gåvan hon fick av sin egen hälsovårdare när hon gick i gymnasiet.

”Min gamla hälsovårdare inspirerade mig till mitt yrkesval”

Josefin Portin

Läs mer
”Min gamla hälsovårdare inspirerade mig till mitt yrkesval”

Josefin Portin

Läs mer

Det lyser i Josefins ögon när hon pratar om sin gamla hälsovårdare och det är inte svårt att förstå att hon verkligen var hennes hjälte. Hälsovårdaren kom att bli ett stort stöd för Josefin när hon gick igenom en jobbig period i tonåren, vad ingendera av dem visste då var vad deras relation skulle leda till i framtiden.

– Hon är anledningen till att jag blev hälsovårdare, jag ville vara lika godhjärtad och empatisk som hon var och kunna hjälpa ungdomar som har det svårt, säger en entusiastisk Josefin.

Josefin arbetar som skolhälsovårdare på flera olika skolor, hennes klienter är allt från lågstadiebarn till vuxenstuderande. Omväxling är något som ger Josefin energi, hon gillar sitt jobb för att den ena dagen aldrig är den andra lik. En dag ger hon vaccin åt förstaklassister och nästa dag reder hon ut en livskris tillsammans med en studerande, det är väldigt stort spann på Josefins arbetsuppgifter.

-En stor del av mitt jobb går ut på att lyssna och förstå, ibland kommer någon in med fysiska symptom som efter lite samtal visar sig vara grundat i stress och psykiska problem. Mitt jobb är då att lyssna och finnas till som bollplank, men även slussa dem vidare till skolpsykologen.

När Josefin pratar om sitt yrke märks det på hela hennes kroppsspråk hur mycket hon brinner för att vara hälsovårdare. Hon poängterar ändå hur viktigt det är att ta hand om sig själv för att inte bränna ut sig.

-Vi är en grupp hälsovårdare som träffas två gånger i månaden för att stämma av läget. Vi går igenom vår arbetsbörda, hur vi själva orkar och mår samt hur vi kan hjälpa varandra. Det är en otrolig lättnad att få vara ärlig med sitt mående på sin arbetsplats, mina kollegor är ett stort stöd för mig, berättar Josefin.

Ett tack av en studerande som fått hjälp och känner sig sedd är det bästa Josefin vet. Som hälsovårdare får hon följa deras resa på nära håll, många kommer in och berättar hur de börjat må bättre och tackar henne för hjälpen på vägen. Hennes gamla hälsovårdare har hon förstås tackat själv, både för hjälpen att tillfriskna men även för inspiration till världens bästa yrke!

Tre livsviktiga yrkesval

ANSÖK IDAG!

Sök en av våra lediganslagna befattningar/​tjänster eller skicka in en öppen ansökan.

Har du fler frågor?

Hitta kontaktperson och anvarsområde via vår kontaktsida.