Närvårdare

JONNA

Från ett häftigt stick till fast tjänst

Hemvården ger en skinn på näsan! Jonna Cederström uppskattar att få ta mycket eget ansvar samtidigt som hennes kollegor alltid finns nära till hands om hon behöver vägledning. Omväxlingen i arbetsuppgifterna gör att jobbet som närvårdare aldrig blir tråkigt. Klienterna ger henne mervärde och får henne ofta att dra på smilbanden. Arbetsdagen som närvårdare kan se ut hur som helst, en utmärkt egenskap för ett roligt jobb är att man aldrig vet vad som väntar en.

”Jag tycker om att ta ansvar”

Jonna Cederström

Läs mer
”Jag tycker om att ta ansvar”

Jonna Cederström

Läs mer

Ingen dag är den andra lik, säger Jonna Cederström och ler när hon plockar ner donitsar i köpkorgen åt en klient. Det som lockade henne till vårdsbranschen var möjligheten att få jobba nära människor. Men närvårdaryrket har inte alltid varit en självklarhet för henne, först i högstadiet när hon var på studiebesök vid Yrkesakademin i Bennäs fick hon upp ögonen för vårdbranschen.

– Jag minns att vi fick lära oss första hjälp och pröva på att sticka varandra i fingret för att ta hemoglobinvärdet, det kändes häftigt!

Det har hänt en hel del sedan Jonnas första egna stick, via studier på Yrkesakademin i Bennäs sitter hon nu på en fast tjänst som närvårdare i Nykarleby. Ända sedan hon tog körkort har hon gjort sin praktik på hemvården och nu är hon anställd. Här trivs hon med kollegorna, mångsidigheten och ansvaret.

– Jag väljer hemvården mycket hellre än att jobba på någon avdelning, här är det mera varierande och jag får ta mycket eget ansvar.

Visst kan det bli ensamt ibland, men Jonna har bra hjälp av sina kollegor om hon skulle stöta på problem eller hamna i en svår situation.

– Vi hjälper alla varandra och jag lär mig av de som har mera erfarenhet än mig, dessutom är mina kollegor alltid bara ett telefonsamtal bort om jag undrar över något, berättar Jonna.

Jonna är en tjej med skinn på näsan, något som behövs när man arbetar inom hemvården. Klientarbetet innebär att man ibland hamnar att ta snabba beslut och inte hinner ringa efter hjälp eller fundera över alternativa tillvägagångssätt. Det gäller att våga rycka in om det sker något oväntat.

– När någon klient är i en jobbig situation och jag kan hjälpa dem känns det verkligen som att jag gör något meningsfullt! Det är härligt när någon av våra klienter uppskattar och tackar mig för något jag gjort, det lyfter min dag och gör mig på gott humör.

Vårdbranschen är ett givet val för Jonna idag och i framtiden. Hon uppskattar den nära kontakten med klienterna och att få hjälpa personer som behöver extra stöd. Att få en fast tjänst redan som 20-åring är inte många förunnat, nu har hon en bra plattform att stå på och möjlighet att studera vidare utan att säga upp sitt jobb. Ett guldläge helt enkelt!

Tre livsviktiga yrkesval

ANSÖK IDAG!

Sök en av våra lediganslagna befattningar/​tjänster eller skicka in en öppen ansökan.

Har du fler frågor?

Hitta kontaktperson och anvarsområde via vår kontaktsida.